Talenat je složen fenomen koji se može proučavati na mnogo načina. U pokušaju da ustanovimo ko je u Evropi “najtalentovaniji za fudbal”, a da to ne podrazumeva brojanje osvojenih svetskih i evropskih prvenstava, liga šampiona, kupova itd. proračunali smo koliko svaka zemlja izveze fudbalera na svakih:

  • milion stanovnika
  • hiljadu registrovanih fudbalera u svom fudbalskom savezu.

Za ove proračune, sakupili smo podatke o igračima svih prvoligaških timova 46 zemalja članica UEFA. Studija nije uključila prvoligaše Malte, Lihtenštajna, San Marina, Farskih ostrva, Luksemburga i Andore. U 632 prvoligaša Evrope izbrojali smo 16,427 fudbalera i za svakog od njih utvrdili smo državljanstva koja poseduju, kao i da li su u zemlji u kojoj igraju domaći ili strani igrači. Za svaku od zemalja ustanovili smo i broj stanovnika kao i broj registrovanih fudbalera u njihovom fudbalskom savezu (jedini izuzetak je Crna Gora za koju nismo mogli da nađemo zvanične podatke o broju registrovanih fudbalera). Svi podaci sakupljeni su u periodu mart-maj 2016 sa zvaničnih sajtova evropskih prvoligaških klubova kao i sa sajtova FIFA i UEFA. Pokazatelji se odnose na sezonu 2015/16.

U pokušaju da ustanovimo ko je u Evropi “najtalentovaniji za fudbal”, proračunali smo koliko svaka zemlja izveze fudbalera po milionu stanovnika. Neprikosnoveni šampion Evrope je prema ovom pokazatelju Island sa 168 izvezena fudbalera po milionu stanovnika. Slede Crna Gora sa 92 i Srbija sa 49 izvezena fudbalera po milionu stanovnika. Ipak, Island i Crna Gora nemaju ni milion stanovnika i bilo bi interesantno pogledati da li bi ovako visok rang opstao i sa njihovim povećanjem populacije na milion i više stanovnika. Inreresantno je da su na ovu listu ušle sve bivše jugoslovenske republike: Srbija, Hrvatska, Bosna, Slovenija, Makedonija i Crna Gora.

Još jedan pokušaj merenja fudbalskog “talenta” nacija Evrope videli smo u proračunu broja izvezenih igrača na svakih hiljadu registrovanih fudbalera u matičnim fudbalskim savezima. U ovom slučaju, Srbija izbija na prvo mesto u Evropi sa 26.3, a Island pada na drugo mesto sa 25.1 izvezenih igrača na svakih 1,000 registrovanih fudbalera. Vrlo interesantno je da su mesto na listi našle sve bivše Jugoslovenske republike izuzev Crne Gore za koji nismo uspeli da proračunamo ovaj pokazatelj jer nam brojke o broju registrovanih fudbalera u njihovom savezu nisu bile dostupne.

Ko su najveći izvoznici i uvoznici fudbalera u Evropi pogledajte OVDE.

SerbiaEnglish