Srbija je na predsedničkim izborima održanim u aprilu 2017 dobila novog predsednika u prvom krugu. Glasanju je prethodila kampanja 11 kandidata, a dobar deo te bitke vodio se i na Internetu. U prethodnom članku analizirali smo Internet statistike predsednički izbora i videli različite pobednike u različitim kategorijama Internet kampanje. Tako se npr. najviše tvitovalo o Aleksandru Vučiću, na Google-u se najviše tražio Saša Janković i slogan „Samo jako“ Ljubiše Preletačevića Belog, dok je Vuk Jeremić pridobio najviše FB pratilaca (zaključno sa 2. aprilom 2017). Cilj ovoga članka je da odemo malo dublje i analiziramo situaciju na Tviteru i pogledamo da li postoje pojedinci ili mašine koji su neke od pokazatelja vezanih za Tviter statistike dodanto uvećavali svojom aktivnošću. Takođe, cilj nam je da pokušamo da identifikujemo koji kandidati su bili najuspešniji u kreiranju organskog publiciteta, a koji su ovaj publicitet „fabrikovali“ pojedincima ili mašinama koji su za cilj imali da generišu ili replikuju poruke na ovoj društvenoj mreži.

 

S obzirom da je Tviter javni resurs sa kog se slobodno mogu prikupiti i analizirati tvitovi o kandidatima, predizborna dešavanja na ovoj mreži smo detaljno analizirali. Analiza obuhvata tvitove preko 82,000 korisnika tvitera koji su dali bar jedan komentar o nekom od predsedničkih kandidata. Analizirali smo ukupan broj tvitova, dnevno kretanje broja tvitova, kao i ko su korisnici koji su o određenim kandidatima najviše komentara ostavili na tviteru. Analize se odnose na period 2. mart – 2. april 2017.

 

Ukupan broj tvitova po predsedničkom kandidatu

Što se ukupnog broja tvitova tiče, u navedenom periodu najbolje se kotirao Aleksandar Vučić sa 198,642 tvitova odnosno 47% celokupnog broja zabeleženih tvitova vezanih za predsedničke izbore u Srbiji. Njega sledi Ljubiša Preletarčević Beli sa 106,334 tvitova odnosno 25% svih analiziranih tvitova, Saša Janković sa 53,436 odnosno 13% svih analiziranih tvitova, Vuk Jeremić sa 27,872 odnosno 7% svih analiziranih tvitova, Saša Radulović sa 20,085 odnosno 5% svih analiziranih tvitova, Vojislav Šešelj sa 8,450 odnosno 2% svih analiziranih tvitova, dok ostali kandidati imaju ispod 5,000 tvitova.

Broj tviter korisnika koji su komentarisali o predsedničkom kandidatu

Kad se pogleda broj korisnika koji su komentarisali kandidate, na prvom mestu se nalazi Ljubiša Preletarčević Beli, za koga je ostavilo bar jedan tvit 53,656 odnosno 52% od celokupnog broja registrovanih korisnika, dok je na drugom mestu Saša Janković koga je komentarisalo 21,295 dnosno 21% od celokupnog broja registrovanih korisnika. Na trećem mestu je Aleksandar Vučić koga je komentarisalo 10,733 dnosno 10% od celokupnog broja registrovanih korisnika. Sledi Vuk Jeremić sa 5,227 dnosno 5% od celokupnog broja registrovanih korisnika, Radulović sa 4,640 dnosno 5% od celokupnog broja registrovanih korisnika.

 

Bot indeks

Sledeća stvar koju smo uradili je bilo računanje koliko je u proseku svaki korisnik komentarisao o predsedničkom kandidatu – tzv. bot indeks. Pretpostavka je da što je veći broj tvitova po pojedinačnom kandidatu veća je verovatnoća da kandidat koristi botove ili plaćene korisnike čiji je cilj da afirmišu kandidata.

Prema bot indeksu najviši skor imao je Aleksandar Vučić. S tim u vezi uradili smo dodatnu analizu u kojoj smo identifikovali korisnike koji najviše komentarišu predsedničke kandidate. Najaktivniji korisnik koji je komentarisao Aleksandra Vučića je o njemu ostavio 5,457 tvitova. Takođe, Aleksandra Vučića je komentarisalo 19 korisnika više od 1,000 puta, dok je njih 60 to uradilo više od 500 puta. Veoma često, korisnici koji su imali preko 500 tvitova su retvitovali komentare drugih korisnika. Najaktivniji korisnik, koji je komentarisao Ljubišu Preletarčevića Belog je to uradio 618 puta, dok su sledeća dva korisnika pomenuli Belog 433 puta. Korisnik koji je najviše pominjao Sašu Radulovića je to uradio 584 puta, dok je Saša Janković pomenut 579 puta, Vuk Jeremić 432 puta, Šešelj 324 puta, Čanak 172 puta, a Obradović 102 puta od strane pojedinačnog korisnika.

SerbiaEnglish